Hogere pensioenleeftijd legt druk op militaire motivatie: ‘Het leger is niet zomaar een job’

‘De pensioenhervorming die de regering De Wever wil doorvoeren is een ramp voor de militairen’ schrijft de militaire vakbond ACMP. De beslissing om de pensioenleeftijd in België op te trekken van 56 naar 67 jaar slaat in als een bom. Zijn militairen wel nog even gemotiveerd om zo’n intensieve, zware job plots 11 jaar langer vol te houden?

Leeftijdsgrens is met een reden

Volgens Yves Huwart, voorzitter van de ACMP, zijn er belangrijke redenen waarom de leeftijdsgrens op 56 jaar ligt. ‘Het is een functie met heel wat fysieke vereisten die soms de extremen voorbijgaan. Op een bepaalde leeftijd ben je gewoon niet meer operationeel.’

‘De finaliteit voor een militair is je leven opofferen om een missie te laten slagen en na de leeftijd van 50 jaar gaan ze nadenken of ze dit wel nog zien zitten, of dat het wel allemaal waard is’, legt Huwart verder uit.

Niet te onderschatten impact

De vakbond wijst erop dat militairen vaak lange periodes van huis weg zijn. Met een operationele inzet van vier maanden per jaar en een maand voorbereidingstijd betekent dit dat een militair gemiddeld vijf maanden per jaar gescheiden is van familie en vrienden. “Een lagere pensioenleeftijd is een mooie tegenprestatie voor die opofferingen.”

Vooral militairen boven de 40 jaar hebben het moeilijk met de maatregel volgens de ACMP. ‘Zij beginnen al na te denken over hun pensioen, 56 komt in zicht en dan is dit een grote domper.’

Maar ook jonge militairen stellen zich steeds vaker de vraag of ze onder deze omstandigheden hun job nog willen voortzetten. “Sommigen die nu studeren aan de Koninklijke Militaire School denken er zelfs aan om na hun studies zo snel mogelijk te vertrekken,” waarschuwt de vakbond.

‘Ik heb nu al collega’s die 55 zijn en niet meer kunnen duiken’

We vroegen twee militairen hoe zij de nieuwe maatregel ervaren, zij wensten anoniem te blijven.

Vooral onder de oudere garde lijkt de maatregel zwaar te wegen. Een 42-jarige militair benadrukt dat het idee van een vroeg pensioen de opofferingen dragelijker maakt. “Het leger is niet zomaar een job. Je offert veel op, vaak ook je gezinsleven. Het vooruitzicht dat je vroeg van je pensioen kan genieten, maakt dat makkelijker te verteren.”

Verder vindt de militair het compleet onrealistisch om de job nog vol te houden tot zijn 67. ‘Fysiek voel ik nu al de gevolgen van twintig jaar intensieve dienst. En mentaal eist het ook zijn tol, zeker na bepaalde missies.’

Voor jongere militairen met fysiek intensieve functies zijn er ook grote zorgen. Een 25-jarige duiker-ontmijner vertelt: ‘Als ik effectief tot 67 moet werken is dat wel even slikken, zeker omdat ik een fysiek heel zware job heb. Ik heb nu al collega’s die 55 zijn en niet meer kunnen duiken of amper nog in de boot geraken. Je hebt er eigenlijk meer last van dan dat je er voordeel uit haalt.’

Hoop op een compensatie

Bij veel militairen heerst nog heel wat onzekerheid over wat de toekomst precies zal brengen. Beide militairen geven alvast aan dat ze een compensatie verwachten. ‘Als dat er niet komt dan vraag ik mij af of ik het wel zie zitten om deze job te blijven doen’.

Defensie staat voor een grote uitdaging. De pensioenhervorming dreigt een negatieve impact te hebben op de instroom van nieuwe rekruten en het behouden van ervaren militairen. Het is nu aan de overheid om een evenwicht te vinden tussen pensioenhervormingen en het behoud van een gemotiveerd en operationeel leger.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *